11 en 12 December 2009: Het Genootschap Goes To Heerlen (NDL)

Het Genootschap ondersteunt een initiatief van SCHUNCK dat op 11 en 12 december 2009 in het Nederlandse Heerlen een Van Ostaijenweekend op poten zette. Met als thema: “Paul van Ostaijen in Berlijn: bankroet en ziek van de zee”.

De aanleiding zijn twee recente publicaties over Paul van Ostaijen handelend over aspecten van zijn persoon en werk die behalve literair-historische ook actuele relevantie hebben: Ziek van de Zee; Paul van Ostaijen en de mystiek en De bankroet jazz. Centraal hierin staan namelijk de crisis in economie en maatschappij en de zoektocht van de gedesoriënteerde mens naar zingeving.

De historische avant-gardebewegingen als het expressionisme en dada behoren tot het modernisme, een van de speerpunten in het presentatiebeleid van SCHUNCK.

Paul van Ostaijen was de eerste en radicaalste moderne schrijver in onze letterkunde, maar hij is ook de dichter die nieuwe wegen uit de avantgardistische impasse zocht en vond. Zijn bevlogenheid brengt de jonge Antwerpse dichter in de problemen en hij verkast naar Berlijn, een van de centra van de dadaïstische revolutie. Dit Berlijnse avontuur mislukt echter en Van Ostaijen keert in mei 1921 materieel en mentaal berooid terug in Antwerpen.

Het programma ziet er uit als volgt:

VRIJDAG 11 DECEMBER (17.00-21.30 uur) staat in het teken van het essay Ziek van de zee; Paul van Ostaijen en de mystiek, over de zoektocht van de dichter naar nieuwe spiritualiteit; met bijdragen van onder anderen Matthijs de Ridder (literatuurcriticus en wetenschapper uit Antwerpen), Geert Buelens (Vlaams dichter, essayist, columnist en hoogleraar) en Jan Oegema (criticus/essayist), auteur van Ziek van de Zee; Paul van Ostaijen en de mystiek. Onderdeel van het programma is een smakelijke, in de sfeer van de thematiek, sobere maaltijd die halverwege de avond geserveerd wordt.

Het programma wordt omlijst met voordrachten van de Heerlense klankdichter en performer Chacha en de dichter Daan Doesborgh uit Bezette Stad en Feesten van angst en pijn, twee bundels die van Ostaijen in Berlijn schreef.

ZATERDAG 12 DECEMBER (14.00-18.00 uur) is er alle aandacht voor de film De bankroet jazz. De film zelf wordt vertoond en omlijst met voordrachten van en gesprekken met onder anderen: de gerenommeerde Vlaamse literatuurwetenschapper, columnist, tv-maker en criticus Marc Reynebeau, die momenteel aan een biografie over Van Ostaijen werkt; Matthijs de Ridder (literatuurcriticus en wetenschapper, Nederlands /Vlaams Van Ostaijenspecialist), Leo van Maaren en Frank Herrebout (de makers van de film) en de componist Wouter van Bemmel, die de score van de film schreef. In de pauze zal Berliner Tee geserveerd worden, een thee- en gebakbuffet met de bitterzoete smaak van het Berlijn van Van Ostaijen.

De presentatie op beide dagen is in handen van Leon Biessen.

Tevens is dan een stand aanwezig met een bijzonder assortiment aan Van Ostaijen titels, waaronder uiteraard Ziek van de Zee; Paul van Ostaijen en de mystiek en De bankroet jazz.

Op zaterdag 12 december serveert restaurant 5.0 een speciaal menu in de sfeer van de historische en artistieke achtergrond van Paul van Ostaijen.

SCHUNCK besteedt verder gedurende de hele maand december speciale aandacht aan Paul van Ostaijen: in de bibliotheek zal de collectie rondom de dichter en diens context gepresenteerd worden, verlevendigd door uniek beeldmateriaal.

Comments are closed.