Paul van Ostaijen wint VSB poëzieprijs 1916

Vorig jaar vroeg poëzieblog ‘Laurens Jz. Coster‘ zich voor het eerst af wie de VSB poëzieprijs gewonnen zou hebben als hij in 1916  zou zijn uitgereikt. De site vroeg aan zijn lezers te stemmen op een selectie bundels die in de loop van 1915 waren verschenen. Verrassende winnares: Agnita Feis met haar uitdagende bundel Oorlog.

Ook dit jaar organiseerde Laurens Jz. Coster een historische VSB prijs. Dit maal kwamen bundels uit 1916 in aanmerking en met 46% van de stemmen werd Music-Hall van Paul van Ostaijen tot beste bundel verkozen. Martinus Nijhoffs De wandelaar eindigde als tweede, gevolgd door C.S. Adama van Scheltema, Aart van der Leeuw en P.C. Boutens.

Honderd jaar na dato blijft Music-Hall hoge ogen gooien. Sinds de heruitgave in oktober vorig jaar verscheen, staat de bundel onafgebroken in de top tien van best verkochte poëzietitels. In oktober 1916 voerde Van Ostaijen dit lijstje zelfs aan. In november prijkte Music-Hall op plaats 7 en in december klom hij weer twee plaatsen, naar plek 5.

Paul van Ostaijen, die aan het eind van zijn leven nog een stapeltje onverkochte exemplaren van de eerste druk van Music-Hall had liggen, zou ongetwijfeld vreemd hebben opgekeken van dit succes.

, ,

Comments are closed.